Jun 11, 2011

Tallinnasta Riikaan

Eilen se alkoi, tämä kiertue siis. Saavuimme Tallinnan satamaan joskus kahden maissa, sieltä siirryimme kolmella taksilla majapaikkaamme Pühaan Vaimuun (ei, vaimu ei ole vaimo vaan henki). (Jokainen taksi, kumma kyllä, veloitti eri summan, kahdeksasta eurosta kahteenkymppiin -- varokaa siis, Virossa taksilla matkustavat!)


Oli nälkä, joten testasimme Raatihuoneentorin venäläisraflan suolakurkut, pelmenit, blinit, etikassa säilötyt sienet ja erikoisen 7 lihan seljankakeiton (sieltä löytyi ainakin voileipäkinkun reunaa veitsenviilloilla hapsutettuna). Sitten Cabaret Rhizomeen. Esa Mäkijärvi aloitti, tuurasi Katjaa joka jäi vielä pariksi päiväksi kotiinsa romaaniaan kirjoittamaan, kai. Sitten vuorossa Eino, sitten Pauliina. Kätlin Kaldmaa oli kääntänyt runot viroksi. Berit Kaschan luki käännökset. Ja hihitteli välillä vaivihkaa, emme tiedä mille. Virolaisyleisö (heitäkin oli) ei repeillyt, meitä hulahulalaisia taas nauratti kovastikin, Einon runot nimittäin. “Huvittava runoilija”, esitteli juontajamme Jürgen Rooste. (“Huvittava” on viroa ja tarkoittaa jotain muuta kuin voisi luulla, jotain positiivista kumminkin.)


Luennan jälkeen kuuntelimme Cabareessa Akin rockabillylevyjä ja jorasimme. Ja pyöritimme ja vieritimme hulavanteita. Meno oli kuin jostain Mauno Kurkvaaran elokuvasta. Vauhkoa siis. Seinältä meitä seurasivat villisian ja karhun täytettyihin päihin kiinnitetyt lasisilmät, ja Paavo Haavikko.


Järkyttävä kohtaaminen: kapinen täytetty jäniksenroikale roikkuu kuin hirtettynä sängyn yläpuolella. Korvat luimussa. Ristiturpa vinossa. Berliinin viileistä kivijalkasalapaikoista löytyy myös tämmöistä ironista raatoestetiikkaa, mutta minä en sitä kyllä ymmärrä. Joku roti sentään, ja jänikselle kunnioitusta! Muuten paikka oli himskatin ihana.


Nyt matkalla Riikaan. Bussi pysähtyi hetki sitten Salacgrívan tienoilla Riianlahdella. Uimme, oi se oli ihanaa!

3 comments:

 1. Kyllä Kettu jäi kirjoittamaan nimenomaan romaaniaan. Pahoittelut,mutta kovalvy hajosi ja romaanin loppu katosi eikä sitä uskaltanut jättää ajelehtimaan minnekään Sammatin perukoille. Kohta nähdään Varsovassa!

  -Katja

  ReplyDelete
 2. HULAHULA! Missä uudet postaukset?

  M

  ReplyDelete
 3. Kuten luultavasti joku on jo tiedottanut, 'huvitav' on suomeksi mielenkiintoinen.

  ReplyDelete